Category Archives: Random Stuff

Aper La Nasib…Blog Oh Blog

Salam,

Malam ni tetiba rasa nak berblog, dah lama tk post apa2…bila tgk balik tarikh rupanya2nya hari ni genap setahun dari blog ni bermula…huhu..mmg betul la sy ni update blog setahun sekali..hehehe.Apa boleh buat dah nasib badan..asyik tk sempat jer…plus minat tk minat..

Advertisements

Aquarium Kecilku…Ikan oh Ikan

Salam,

Saya suka lihat ikan berenang2 di akuarium, kadang2 kalau pergi shopping kompleks mesti singgah usha2 dulu kat tempat kedai jual ikan hiasan.Rasa leka jer tgk ikan2 yg cantik berenang..rasa nak jadik mcm  ikan tu pun pernah tau..hahaha.Biasa suka tgk jer nk bela tu tak reti..kalau pernah beli pun sekejap jer hidupnya,seminggu lepas tu tamat dah riwayat ikan2 ku tue..huhuhu..Maklumlah ilmu nk bela ikan pun tk tuntut..hentam jer .Gambar kat atas tu adalah salah satu ikan yg pernah sy try test nk bela..hahaha..cantikkan..

Kat bwh ni antara tips yg ada lepas tanya cik google.

Tips yg perlu diketahui bila pertama kali membela ikan Gapi

  • Anda perlu ada akuarium dengan keluasan mencukupi
  • Anda juga perlu mempunyai extra pam oxigen kalau plan nak membela ikan banyak (macam saye) dan bersaiz besar. Kalau nak bela ikan mas, extra oxigen adalah satu kewajipan sebab ikan ini sensitif dan manja perlu ada makanan ikan (palet) yang sesuai dengan saiz mulut mereka
  • perlu juga ada anti klorin dan ada anti alga ckit sebab takut jangkitan kulat kat kulit ikan (tompok tompok putih) semua ni pakai 2-3 titik atau 1 penutup utk akuarium saiz besor. Kalau banyak nanti ikan mati pulak sebab PH air tak stabil.
  • dinasihatkan letak batu2 kecik ckit kat bawah aquarium supaya jadi tempat pengumpulan sisa kumbahan dorg ni (dapat elakkan air keruh dengan cepat) dan juga tempat pengumpulan sisa makanan yang dorang tak habis makan, kalau dorang lapar dorang pandai la nak cari kat mana
  • jangan bagi makan dengan kerap, sebab ikan tak reti kenyang. Tau tau dah nyawa-nyawa ikan sudah
  • dan jangan terlebih rajin nak tukar air selalu. Ikan tak suka air yang terlalu bersih sebab dorang memerlukan bakteria ckit dalam cycle hidup dorang. Seeloknya seminggu sekali la.
  • p/s: ikan pun tak suka sangat bepindah randah, jadi kalau nak ubah suai akuarium tu masukkan dorang slow2, supaya dorang tak tekejut. Nanti kena heart attack ke susah.

Credit To hobbyperempuan diatas tips nya  ni.Patutlah ikan sy selalunya tau tau dah nyawa-nyawa ikan  sbb kerap bg dia makan..hahah

My new blog..

Salam Ceria…

Setelah sekian lama membiarkan dan  mengabaikan blog ( http://blog.seridahlia.com) sehingga expired domainnya pada hujung tahun lepas (2011), akhirnya sy membuat keputusan untuk mewujudkan blog baru ni.Sy mmg sengaja tk nk guna blog lama disbbkan beberapa faktor berkaitan hosting.Blog baru kali ni dah tukar nama sikit daripada Seri Dahlia  kepada Pretty Dahlia.Kenapa sy pilih nama Dahlia? mesti ada gak yg tertanya kut..klau tkde pun nk bgtau jgak..hihi, sbbnya sy suka bunga Dahlia. Bunga Dahlia ni cantik ader mcm2 bentuk dan warna . ‘Org putih’ pun panggil Dahlia so konon2nya mcm ‘world’ la…hahaha.Tk caya cuba tnya cik google :). Dan lg satu,  Dahlia juga menggambarkn nama seorg perempuan. Asal mula2 dulu nk letak nama anak perempuan Dahlia sbb anak lelaki sulung nama Danial..hihi tp skang dh 3 org, semua hero, so nama Dahlia hanya tinggal pada blog ajer la..hihi.

Alhamdulillah, syukur sgt sbb kerja2 membgunkn  blog baru  ni dipermudahkan,wpun seringkali idea yg mencurah2 (cheewah…) diganggu gugat oleh 3 hero sy…byk lg yg tk siap tp tkper pelan2 kayuh kn..yg penting mesti rajin update …, harap tk jd mcm dulu setahun dua tiga kali  jer update wpun rasenya blog dulu tu dh cantik dh, syg sgt..sy suka weblog seridahlia tu, sy start berblog pd tahun 2008 ,tp disbbkn faktor masa dan mungkin juga malas ..hahha.jd la sekerat jln..

Doakan semoga sy diberi kesempatan dan istiqamah dlm  dunia blogging ni. Nk juge turut serta berkongsi cerita dan idea dgn org lain  melalui dunia tanpa sempadan ni..Insyaallah..

Beyond Water

Keperluan Bagi Anda yang Menyayangi Diri dan Keluarga

My Genius Baby - Qarissa & Quzayra

Apa Sajer ttg Kehidupan

Pakar Pemakanan

Pemakanan sihat untuk bayi, kanak-kanak, ibu, wargaemas dan masyarakat keseluruhannya

zaharuddin.net

Apa Sajer ttg Kehidupan

Ibu Bapa Bijak

Apa Sajer ttg Kehidupan

Apa Sajer ttg Kehidupan

masam manis

Apa Sajer ttg Kehidupan

ondscene.my

Reality in Real Life