Category Archives: Mommyhood & Parenting

Didik anak guna kaedah ‘Shichida Methods’

Hari ni masa susun dan kemas folder2 dalam external hardisk,terjumpa satu artikel menarik berkaitan kaedah mendidik anak iaitu Shichida Methods.Mesti ramai pernah dengar mengenai kaedah ni kan.Sy pernah baca artikel ni masa tahun 2008,then sy simpan sbb bg sy kaedah ni sgt bagus dan excited nk cuba pd anak2. Sy pernah cuba buat pada anak semasa dia hendak lelapkan mata, dlm dua tiga hari dah nmpak perubahan pada anak sy..mmg berkesan.Teringat semasa dekat universiti dulu sy pernah menghadiri kursus berkaitan ‘subconscious mind/minda separa’ yg mana kita boleh mengawal dan mencapai apa sahaja walaupun benda  mustahil iaitu  hanya dengan menggunakan teknik kawalan minda, contoh yg sy igt prof tu dok bgtau kalau kita aim nk motor besar..sebelum tidur kita kene fikir motor tu ada kat depan pintu rumah hari2..mesti dapat punya..hahaha..lebih kurang mcm tu la..dh tk igt lama sgt..hihi.ok lah kat bawah ni sy sharekan artikel yg sy dpt dr email tak silap dulu..tp maaf sbb dh lama  sumber asal sy tak jumpa.Thnx pd penulis asal atas perkongsian ini.

Shichida Methods
Beberapa minggu lepas boss aku bgtahu aku yg dia antaq anak die 2 thn pergi Sichida kelas, yakni kelas yg di uruskan oleh jepun melatih anak-anak befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak sebelah kanan ni lebih efektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena practise sikitlah penggunaannya. Kelas ni mahal, kalau kelas tadika juanna yg aku nak masukkan tahun depan tu cost nye lebih tinggi dari cost kite satu semester kat ITM, tapi boss aku ni atas kesedaran bahawa ramai sgt cine yang pergi kelas tu utk ajar anak2 depa dan melayu cuma setengah kerat aje…dia pun bersetuju ngan niat ikhlasnye untuk ajar aku dan staff melayu yg lain.
Aku pun nak korang practisekan bende ni kat anak korang, sebab baru seminggu aku buat kat anak aku…dah nampak keberkesanannya.

1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit , dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas hati…kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak korang tu dah tidur , ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya situation. Aku buat kat anak aku sebab die bangun pagi lambat pas tu siap melalak-lalak lagi, aku cakap hari-hari kat dia, dia budak baik, dia suka pergi sekolah, dia budak sihat, dia nak bangun awal….sekarang 6.30 dah bukak mata termasuk sabtu n ahad.

2. Start guna cards untuk ajar anak. Aku ajar ABC-Z guna card seminggu je, sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja perkataan pendek-pendek.. buat card banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang cepat-cepat. . macam..a..b..c..d..e, insya Allah cepat die dapat sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu…kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar…potonglah gambar kat mana-mana dsb.

Read the rest of this entry

Cerita makan2 baby..

Salam,
Pejam celik-pejam celik kejap jer  my 3rd son Aqil Hariz dah umur 10  bulan. Now,  gigi dia dh 4 batang, 2 diatas dan 2 batang dibawah.Pasal makan tak pyh cerita lah..kuat makan dan berselera..semua nk mkn.Baru2 ni mamanya tgh mkn keow teow goreng pun dia nk gak..suap sikit lama2 jadi byk..hihi.pastu risau plk takut sakit perut,yg kelakarnya tak pedas plk tu…tp alhamdulillah tkder apa2 lps tu.

Last timbang berat, masa umur dia 9 bulan dlm 8kg. Walaupun kuat makan badan dia dh tk berapa naik skang ni…Masa lahir hari tu berat 3.84kg..pastu graf naik ok sampai umur dia 5 bln graf tu turun sedikit.Masa umur  6 bln naik semula tapi sikit jer sampai lah skang.Susu dia kerap minum tp paling banyak pun dlm 4 auns..Maybe sbb ni la badan dia lambat naik.Tp ada gak terbaca baby dlm lingkungan umur ni peningkatan berat badan naik tiap bulan pun tk byk..betul ker?.

Aqil start makan solid food masa umur dia 5 1/2  bln, tp masa tu just bg nestum Nestle tu jer. Aqil makan nestum Beras Merah dan kadang2 nestum beras biasa.Beras merah atau beras perang ni bagus tau..byk sangat khasiat dia.Sbb tu sy hanya bg makan byk nestum beras merah jer berbanding yg lain semenjak dari abg Aqil yg sulung.Masa umur 6 bulan slow2 bg bubur kosong, then tambah ikan bilis,daging,ayam,ikan tenggiri.Sayur plk mesti masukkan bayam,carrot ,sawi,labu,kentang dan brokoli.Semua ni sy blend  dulu baru bg dia makan.Sekali sekali ada gak buat puri betik,pisang,kurma campur kismis.

Skang dh 10 bulan ni Aqil dh start mkn pisang sendiri, tk perlu lenyek..dh boleh pegang potongan buah epal.Kadang2 mkn nasik lembik..So, la ni mama aqil dok  tgh pikir2 dan surf internet untuk carik resepi best2  bg tambah menu untuk si manja sorg ni..mama dia kadang2 rajin kadang2 malas gak..hihi..

Beyond Water

Keperluan Bagi Anda yang Menyayangi Diri dan Keluarga

My Genius Baby - Qarissa & Quzayra

Apa Sajer ttg Kehidupan

Pakar Pemakanan

Pemakanan sihat untuk bayi, kanak-kanak, ibu, wargaemas dan masyarakat keseluruhannya

zaharuddin.net

Apa Sajer ttg Kehidupan

Ibu Bapa Bijak

Apa Sajer ttg Kehidupan

Apa Sajer ttg Kehidupan

Apa Sajer ttg Kehidupan

masam manis

Apa Sajer ttg Kehidupan

ondscene.my

Reality in Real Life