Cerita makan2 baby..

Salam,
Pejam celik-pejam celik kejap jer  my 3rd son Aqil Hariz dah umur 10  bulan. Now,  gigi dia dh 4 batang, 2 diatas dan 2 batang dibawah.Pasal makan tak pyh cerita lah..kuat makan dan berselera..semua nk mkn.Baru2 ni mamanya tgh mkn keow teow goreng pun dia nk gak..suap sikit lama2 jadi byk..hihi.pastu risau plk takut sakit perut,yg kelakarnya tak pedas plk tu…tp alhamdulillah tkder apa2 lps tu.

Last timbang berat, masa umur dia 9 bulan dlm 8kg. Walaupun kuat makan badan dia dh tk berapa naik skang ni…Masa lahir hari tu berat 3.84kg..pastu graf naik ok sampai umur dia 5 bln graf tu turun sedikit.Masa umur  6 bln naik semula tapi sikit jer sampai lah skang.Susu dia kerap minum tp paling banyak pun dlm 4 auns..Maybe sbb ni la badan dia lambat naik.Tp ada gak terbaca baby dlm lingkungan umur ni peningkatan berat badan naik tiap bulan pun tk byk..betul ker?.

Aqil start makan solid food masa umur dia 5 1/2  bln, tp masa tu just bg nestum Nestle tu jer. Aqil makan nestum Beras Merah dan kadang2 nestum beras biasa.Beras merah atau beras perang ni bagus tau..byk sangat khasiat dia.Sbb tu sy hanya bg makan byk nestum beras merah jer berbanding yg lain semenjak dari abg Aqil yg sulung.Masa umur 6 bulan slow2 bg bubur kosong, then tambah ikan bilis,daging,ayam,ikan tenggiri.Sayur plk mesti masukkan bayam,carrot ,sawi,labu,kentang dan brokoli.Semua ni sy blend  dulu baru bg dia makan.Sekali sekali ada gak buat puri betik,pisang,kurma campur kismis.

Skang dh 10 bulan ni Aqil dh start mkn pisang sendiri, tk perlu lenyek..dh boleh pegang potongan buah epal.Kadang2 mkn nasik lembik..So, la ni mama aqil dok  tgh pikir2 dan surf internet untuk carik resepi best2  bg tambah menu untuk si manja sorg ni..mama dia kadang2 rajin kadang2 malas gak..hihi..

Advertisements

Posted on September 18, 2012, in Mommyhood & Parenting and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Beyond Water

Keperluan Bagi Anda yang Menyayangi Diri dan Keluarga

My Genius Baby - Qarissa & Quzayra

Apa Sajer ttg Kehidupan

Pakar Pemakanan

Pemakanan sihat untuk bayi, kanak-kanak, ibu, wargaemas dan masyarakat keseluruhannya

zaharuddin.net

Apa Sajer ttg Kehidupan

Ibu Bapa Bijak

Apa Sajer ttg Kehidupan

Apa Sajer ttg Kehidupan

Apa Sajer ttg Kehidupan

masam manis

Apa Sajer ttg Kehidupan

ondscene.my

Reality in Real Life

%d bloggers like this: